Objavte srdce Bali: Mystický Ubud

Doprajte si exotický zážitok pri návšteve Ubudu.

FOTO: depositphotos.com

Videli ste film Jedz, modli sa a miluj? Určite vás neočarila len Julia Roberts, ale aj krajiny a kultúry, ktoré navštívila. Práve mesto Ubud sa stalo jej domovom na ostrove Bali. Vo filme aj v realite vyzerá úplne rovnako – zelené ryžové polia, palmy a chrámy. Turisti, ktorí podľahli filmovému spracovaniu, odvtedy neprestajne prúdia do tohto mestečka v centrálnej časti ostrova, aby aj oni zachytili niečo z miestnej kultúry, dobrých reštaurácií, kaviarní a obchodov s tovarom od miestnych výrobcov.

V mnohých ohľadoch je Ubud považovaný za kultúrne srdce Bali. Nachádza sa v chladných horách, len hodinu jazdy severne od letovísk na juhu Bali. V meste a jeho okolí prekvitá remeselnícka výroba. Okolité dediny ako Campuhan, Penestanan, Peliatan a Batuan sa špecializujú na remeslá a rezbárstvo a ich výrobky sa predávajú po celom ostrove. Okrem toho sa tu však nachádzajú aj niektoré z najkrajších chrámov na celom Bali. V niektorých z nich môžu turisti stále sledovať náboženské obrady a ohromujúce tanečné vystúpenia. Ubud je známy aj ako duchovné miesto, preto ho vyhľadávajú mnohí turisti, ktorí sa chcú naučiť miestne jogínske a meditačné techniky. Ak si chcete umocniť duchovný pocit, vyberte si niektoré z miestnych kúpeľov, podľahnite relaxu pri masáži a vyskúšajte liečebné procedúry kladúce osobitný dôraz na duchovné aspekty.

Monkey Forest

Jednou z hlavných atrakcií mestečka Ubud je známy Opičí les, „must see“ pre všetkých milovníkov zvierat a fotografovania. Zábavou nie je len pozorovanie makakov, ktoré tu majú svoj domov, ale aj cesta lesom, kde sa voľne pohybujú celé stáda týchto opíc. Spevnené cesty vedú hustými lesmi obrovských banánovníkov. Staré sochy a chrámy sú pokryté hustým lístím, čo dodáva miestu mystický nádych. Les má predstavovať harmonické spolužitie medzi zvieratami a ľuďmi. Na juhozápadnej strane lesa stoja tri chrámy, kde sa stovky opíc hojdajú medzi stromami a šplhajú sa po stenách. Miesto má aj ďalšiu funkciu – slúži na výskum správania makakov. Jedno o ich správaní vám však môžeme povedať už teraz. Na ľudí sú zvyknuté a nemajú dokonca problém odzipsovať váš batoh. Ak sa s nimi chcete skamarátiť, vezmite si so sebou nejaké jedlo, ktorým si ich môžete získať.

makaky

Opice vedia zabaviť, ale treba si dať na ne aj dobrý pozor.

FOTO: depositphotos.com

Slonia jaskyňa Goa Gajah

Goa Gajah je jedným z najpôsobivejších archeologických nálezísk na Bali, ktorý sa nachádza južne od Bedulu. Chrámový komplex je od centra Ubudu vzdialený šesť kilometrov na juh. V hlavnej jaskyni z 11. storočia nájdete okrem kamennej steny s rezbami aj miesto na meditáciu. Vonku stojí hinduistický chrám a uvidíte tiež pôsobivé „kúpalisko“ s fontánami.

Ryžové terasy Tegallalang

Jedny z najkrajších terasovitých ryžových polí v juhovýchodnej Ázii nájdete práve na Bali. Niekoľko minút jazdy od centra Ubudu sa skrýva úžasná oblasť Tegallalang, kde si urobíte krásne momentky a odnesiete si určite aj zopár tradičných suvenírov. Za návštevu stojí aj malebná dedina Pakudui s pestrou škálou okrasného dreva a rôznymi rezbárskymi prácami.

ryza

Ryžové terasy sú miestom, kde nájdete dokonalý pokoj.

FOTO: depositphotos.com

Kráľovský palác Puri Saren

Len na skok od umeleckého trhu (Ubud Art Market) sa nachádza palác kráľovskej rodiny Puri Saren Agung. Patrí k najprominentnejším miestam v Ubude. Ústredná dominanta vznikla ešte v 19. storočí a dodnes je udržiavaná potomkami kráľa. Je hlavným miestom dramatických večerných vystúpení. Medzi miestnymi je obľúbený tradičný tanec kecak, predstavenie trvá zhruba hodinu a pol. Hovorí sa mu aj opičí tanco-spev, ktorý sa môže končiť chodením jedného z tanečníkov po horúcich uhlíkoch.

Pre milovníkov umenia

Ako sme už spomínali, Ubud je mestom kultúry, preto nikoho neprekvapí viacero múzeí. Blanco Renaissance Meseum stojí na kopci s výhľadom na svieže údolie Campuhan. Obrazy, koláže a ilustrovaná poézia spolu s litografickými umeleckými dielami  zobrazujú obľúbenú tému – nahé balijské ženy. Agung Rai Museum of Art je súčasťou galérie, kultúrneho centra a ubytovacieho zariadenia v Pengosekane. Expozície v dvoch veľkých budovách zobrazujú veľkú zbierku umeleckých diel. Poslaním Domu masiek (Setia Darma Masks & Puppets House) je chrániť niektoré z indonézskych najpestrejších predmetov, ktoré patria ku kultúrnemu dedičstvu. V súčasnosti v ňom môžete obdivovať viac ako tisíc masiek a vyše štyritisíc bábok z celého indonézskeho súostrovia, Afriky, Číny, Latinskej Ameriky a Európy.

maska

 

Masky majú na Bali tiež veľký význam

FOTO: depositphotos.com

Park vtákov a ZOO

Hľadáte atrakciu vhodnú pre celú rodinu? Dva hektáre jemných tropických záhrad v Bali Bird & Reptile Park vám umožnia príjemné prechádzky uprostred bohatého zoskupenia tisícky exotických vtákov i Indonézie a celého sveta. Jediná ZOO (aspoň s týmto označením) je Bali ZOO označovaná aj ako Kebun Binatang Bali. Rozkladá sa na ôsmich hektároch bujnej tropickej záhrady v dedine Singapadu. Svoj domov tu majú rôzne tropické rastliny a množstvo cicavcov, vtákov aj plazov. Návštevníci si odnesú netradičný zážitok z jazdy na slonovi a deti si určite získa jazda na poníkoch.

To najlepšie pre turistov

Každý deň ešte skôr ako vyjde slnko, sa pre stovky turistov začína výstup na vrchol 1700 metrov vysokej hory Mount Batur. Pozorovanie východu slnka nad sviežou horou zahalenou v rannom opare a kalderou hlboko dole jednoznačne patrí na zoznam vecí, ktoré treba na Bali podniknúť. Túra po dobre značených trasách je relatívne jednoduchá a trvá asi dve až tri hodiny. Tento posvätný aktívny vulkán leží v oblasti Kintamani, asi hodinu cesty od Ubudu.

Máte radi umenie, ste milovníkom prírody alebo potrebujete zdolať aspoň jeden vrch? Počas dovolenky na Bali skombinujete všetko úplne jednoducho. Poslednú prekážku, teda výber vašej exotickej dovolenky, zvládneme spolu. Vyberte si z našej ponuky na stránke verne.sk!

 

Autor: verne.sk

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.