Najlepšie miesta na potápanie v Dominikánskej republike

Dominikánska republika je ideálna nielen na exotickú dovolenku, ale aj na potápanie.

FOTO: depositphotos.com

Dominikánska republika je jedným z najnavštevovanejších ostrovov v Karibiku a môže sa pochváliť jedným z najdlhších pobreží. Pre potápačov to znamená, že sa k svojmu hobby ľahko dostanú a nájdu si veľa miest na potápanie.

Dominikánska republika má tropické podnebie s horúcimi, vlhkými letami a chladnejšími, sviežimi zimami. Teplota vody sa väčšinou pohybuje okolo 28 stupňov Celzia v lete a 24 stupňov Celzia v zime. Podmienky na potápanie sú dobré počas celého roka, ale od júla do novembra je väčšie riziko hurikánov a v zimnom období je zasa veternejšie. Žraloky, korytnačky, úhory a množstvo ďalších žijú na koralových útesoch. Keďže sa okolo ostrova v minulosti „potulovalo“ množstvo pirátov a má za sebou aj námornú históriu, pri jeho brehoch je potopených viacero vrakov, z ktoré sa stali domovom pre morské živočíchy.

Vďaka rozmanitosti pobrežia je Dominikánske republika vhodná pre každý typ potápača. Krásne plytké útesy sú ideálne pre začiatočníkov, pokročilí si nájdu zaujímavé miesta v driftoch, jaskyniach a vrakoch. Tí, ktorí hľadajú jedinečný zážitok, by sa mali vybrať na dovolenku do Dominikánskej republiky od januára do marca, kedy okolo ostrova plávajú tisícky veľrýb. Niektoré lode majú povolenie vziať potápačov k miestam ich výskytu, aby si odniesli zážitok, aký sa viac nemusí opakovať.

korytnacka

Užite si aj vy najlepšie zážitky z potápania v Dominikánskej republike.

FOTO: depositphotos.com

Potápanie v „pyramíde“ na severnom pobreží

Niektoré z najlepších lokalít na potápanie sa nachádzajú v blízkosti Puerto Plata a Sousa. Niekoľko hlboké lokality vrátane Airport Wall, Five Rocks a La Piramide sú populárne vďaka pestrej palete rýb. La Piramide má dokonca niekoľko navzájom spojených tunelov, cez ktoré sa dá preplávať.

Na polostrove Samaná je vyhľadávaným miestom pre potápačov Cabo Cabron. Ostrý útes sa nachádza v hĺbke 50 metrov a potápači tu môžu obdivovať huby a koraly, ktoré ho pokrývajú.

Potápanie v Punta Cana

Lokalita Punta Cana, ktorú často vyhľadávajú turisti počas dovolenky v Dominikánskej republike, je situovaná na východnom pobreží. Má niekoľko krásnych plytkých miest s útesmi, kde žijú ryby a iná morská fauna. Nájdete tu tiež najdlhší koralový útes na celom ostrove, vrátane niekoľkých jaskýň s množstvom svetla.

Potápanie k vrakom

Južné pobrežie sa vyznačuje viacerými vrakmi. Podvodný národný park La Caleta je zóna, v ktorej je zakázané loviť ryby. Najobľúbenejšími miestami na potápanie sú vraky lodí Hickory a Limon, ale tiež loď St. George, postavená v roku 1962 a opustená v Santo Domingu v roku 1980. O pár rokov neskôr loď potopili, aby z nej vznikol umelý útes. V jeho vnútri sa teraz kochajú zdatnejší potápači. Je domovom mnohých rýb, vrátane barakudy.

more

Podmorský svet v Dominikánskej republike je plný farebného života.

FOTO: archív verne.sk

Catalina Island ponúka príjemnú stenu a Saona Island je „svätyňa“ s korytnačkami a žralokmi. Podvodné parky chránia ryby pred rybármi, čo umožňuje uvidieť aj veľké jedince ako napríklad ostrieža. Južné pobrežie ponúka plytké aj hlboké miesta na potápanie a veľa morského života.

Potápanie v jaskyniach

V Dominikánskej republike sú dobre známe tri jaskynné systémy: La Siren (alebo jaskyňa Taino) neďaleko Santo Dominga, padre Nuestro v blízkosti Bayahibe a Cueva Dud neďaleko Playa Dorada. Na škodu nie je navštíviť niektorý z obchodov, hlavne pre menej skúsených potápačov. Poradia vám nielen s výstrojom, ale môžu vám robiť v jaskyniach aj sprievodcov.

V Dominikánskej republike je množstvo stredísk, kam sa môžete vybrať na dovolenku. All inclusive rezorty sú skvelý spôsob, ako mať postarané o všetky detaily. Na dovolenku do Dominikánskej republiky sa môžete vybrať aj s našou cestovnou agentúrou verne.sk. Vyberte si svoj hotel z našej ponuky a vychutnajte si jedinečné zážitky z potápania!

Autor: verne.sk

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.