Letná dovolenka 2020 v znamení gréckeho Zorbu, španielskeho Flamenca, aj marockého Shikhat

severný Cyprus @visitnorthcyprus.com

Dovolenka nezačína príchodom do destinácie. Totiž, dovolenka začína už prípravou v hlave a výberom miesta srdcom. Istým spôsobom je to predohra ☺ a už len na nás záleží, či bude krátka (last minute), alebo dlhšia (first minute).
Spoliehať sa na last minute je tak trochu nespoľahlivé. Bude vôbec? Kam bude? Bude výhodný? Otázky, ktoré nás môžu trápiť, rušiť, stresovať a úprimne prehlasujeme, že aj napajediť. V hre však je aj first minute, teda skorý výber dovolenky.
First minute je ekvivalent radostného, pokojného, nestresového výberu dovolenky v zimnom období. Smelo vyhrňme rukávy a poďme sa tešiť z budúceho letného chill-u už TERAZ. 

Leto 2020 sa rozhodlo byť v znamení farieb, vôní, chutí a tanca. Koľko druhov krajín, toľko druhov tanca, no pokojne to môže platiť aj naopak. Pripravte si tanečné topánky, ide sa plesať!

Severný Cyprus a tanec tureckých Dervišov

Pretočme kalendár do minulosti, asi tak 10.000 rokov dozadu a zistíme, že najvýchodnejší ostrov Stredozemného mora bol kedysi „ihriskom Bohov“. Nie nadarmo sa jednej z pláži južného Cypru vraví Afroditina pláž.

Zamerajme pozornosť na severnú časť ostrova, krásnu, tajomnú, poturečtenú a kedysi pre zraky turistov, nedostupnú. Všetko zlé je na niečo dobré a preto môžeme trúfalo prehlásiť, že sa na severný Cyprus oplatilo čakať. V hitparáde tyrkysovej farby mora, priezračnosti vody a jemno-pieskovej pláže ako múka by sa ocitol vo víťaznej trojke. A nie sú to len pláže, ktoré mátajú cestovateľom hlavy.

Hlavné mesto Cypru, Nikózia, je aktuálne jediné hlavné mesto sveta, ktoré je rozdelené medzi dva národy – Grékov a Turkov. Dať si na obed turecký kebab a o pár krokov ďalej, už v inej krajine, mľaskať pri gréckej baklave. Tu je to možné.

Vystúpte na Othellovu vežu, pohladkajte somárika pri ceste, okoštujte najstaršie červené víno na svete Commandaria a cíťte sa bezpečne, keďže kriminalita na ostrove sa blíži k 0. Jeden by si pomyslel, že ostrovania uprostred mora naťahajú udice každý víkend, nuž Cyperčania nemajú radi rybolov. Zato však majú záľubu v bojových umeniach taekwondo a karate.

Severný Cyprus je miesto, kde vás nevytočia podniky s voňavou kávou, no roztočia sa tajomní Derviši. Hypnotizujúci pokoj, čistota pohybu, asketizmus a rytmická pravidelnosť mystických Dervišov vás odvedie do 13. storočia. Cíťte sa pohodlne a poďte na miesto ovenčené mýtmi a legendami, kde sa oplatí dať okruh ostrovom. Tento kúsok zeme si vás obmotá okolo prsta a nepustí.
Gerçekten = Fakticky.

Tip verne.sk na dovolenku na severnom CypreVarosha, „Mesto duchov“, kde sa kolobeh života zastavil v r. 1974. Objavujte polostrov Karpaz s najkrajšou zlatistou plážou a s rešpektom pozorujte ohrozené druhy korytnačiek kareta.
 


Grécko @alveayachts.com

Grécko s vášňou Zorbu

Schválne, čo vám pri pojme Grécko napadne ako prvé? Tzatziky? Alexander Veľký? Či film Moja tučná grécka svadba?

Ak by sme chceli každý rok okúsiť jeden grécky ostrov, museli by sme sa dožiť aspoň 170 rokov. Grécku pevninu a jej 2.000 ostrovov (z toho 170 obývaných) nájdeme roztrúsené v rôznych moriach. Západy slnka môžete stráviť prechádzkou po piesočnatých plážach, ale aj hádzaním žabiek do mora pri tých kamienkových.

Grék má hneď niekoľko dôvodov, prečo byť hrdým patriotom. Gréčtina oslávila okrúhlinu, už má cez 5.000 rokov a to z nej robí najstarší používaný jazyk na svete. So svojimi 300 slnečnými dňami ide o jednu z najslnečnejších krajín vôbec. Pokiaľ zavítate na ostrov Ikaria v Egejskom mori, vyzistite od miestnych recept na dlhovekosť. Ikaria je jednou z 5 Modrých zón sveta s najdlhšou životnosťou. Čo-to by si mohla pamätať aj 1078-ročná borovica Adonis, zakorenená ešte v dobách bradatých Vikingov.

Vedeli ste, že Grécko sa pôvodne nenazývalo Gréckom? Pranázov je Hellas, alebo Helénska republika. V Európe nenájdeme krajinu, ktorá by tak vrúcne uznávala vlastné tradície, ľudovú hudbu a tance. Čo kút krajiny, to iný mrav, zvyk, tanec, hudba, či hudobný nástroj. O tom, že to Gréci vedia pri tanci roztočiť svedčí aj trieskanie tanierov o podlahu. Keramický priemysel v tomto smere v Grécku asi nikdy nevyhynie. Tanierov nikdy nie je dosť! Typickú grécku povahu zobrazuje aj slávny film Grék Zorba v podaní Anthony Quinna. Ukážkový Grék si vychutnáva život a zatancuje vždy, keď je dobre. A keď je náhodou zle, taktiež dobrý dôvod zatancovať si. Kto si v tomto živote ešte nezakrepčil tanec Sirtaki podľa Zorbu, ako keby ani nežil.

A nie je to keramický priemysel, ktorý v Grécku najviac prekvitá, v lete dokáže táto časť sveta pojať až trojnásobok turistov, než je počet samotných našincov. Turisti krajinu jednoducho ľúbia a Gréci ľúbia turistov.

Ako vraví staré grécke príslovie: Τα πολλά λόγια είναι φτώχια = Veľa slov značí chudobu. A tak lepšie na vlastné oči Grécko zažiť, než plytvať o ňom slovami.

Tip verne na dovolenku v GréckuMeteora v srdci Grécka, efektný komplex jaskýň a pravoslávnych kláštorov postavených na vrcholkoch bizarných skál. Malé, pobrežné mestečko Nafplio na Peloponézskom polostrove, či lagúna Balos na Kréte s bieloružovým, jemným pieskom.
 


Plitvické jazerá, Chorvátsko @leonidtit via timeout.com

Chorvátsko v štýle Nijemo kolo

Zľudovelo mu hovoríme „slovenské more“, pretože ho máme takmer na dosah. Takmer. Jadranské more a jeho pobrežie dlhé ako slíž, to je Chorvátsko. Slovákovi sa leto neráta, pokiaľ ho neotočí aspoň raz ročne. Čím to je, že nás krajina dalmatínskeho pobrežia tak láka? Nemusí to byť len blízkosť mora. Veď aj slávny „majster napätia“ Alfred Hitchcock sa raz nechal počuť s vyznaním: „Zadar má najkrajší západ slnka na svete, krajší než na Floride“.

Ešte počas tridsaťročnej vojny chorvátski žoldnieri so svojimi tradičnými šatkami uviazanými okolo krku spôsobili revolúciu v oblasti módy. Opantali francúzsky národ a od Francúzska je to už len krôčik do celého sveta. Áno, kravaty nosíme vďaka Chorvátom. Títo šťastlivci si užívajú až 2715 hodín slnečného svitu počas roka (je to viac, než je dopriate Austrálčanom).

Vedeli ste, že krajina kravát je aj domovom najmenšieho mesta na svete? V mestečku Hum na Istrii sa každodenne zdraví asi 18 obyvateľov. Na jednej strane prťavé mestečko, na druhej najväčší počet pamiatok nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO. Nie je tomu tak dávno, kedy sa zoznam rozšíril aj o národný tanec tichého kruhu Nijemo kolo. Kruhový, ľudový tanec bez hudby slúži na vzájomné spoznanie sa mužov a žien bez jasne definovaných pravidiel, dalo by sa povedať, diskotéka anarchie zmrazená v čase. To znie ako dobrá príležitosť aj pre tých, ktorí neradi tancujú, alebo si myslia, že nemajú rytmus.

Fascinujúce je, že Chorvátsko vás z jednej strany opáli do chrumkava a od chrbta, príjemne schladí, keďže je tam narátaných 11 prírodných parkov, 8 národných a 2 prírodné rezervácie. Plitvické jazerá boli svedkom natáčania charizmatického Winnetou-a. My však vieme, že to nie je jediný film, pri ktorom sa nadchýname krásou prírody. Rovnako tu vznikli filmy ako Mamma Mia! (os. Vis), či GOT - Hra o tróny (Dubrovník).

Poponáhľajte sa zažiť chorvátsku atmosféru, no ako Chorváti vravia: Žuri polako = Ponáhľaj sa pomaly.

Tip verne.sk na dovolenku v Chorvátsku: Okrúhliaková pláž Zlatni rat, alebo po našom Zlatý roh na ostrove Brač. Vďaka google earth náhodne objavený ostrov v tvare srdca Galešnjak. Nájdete ho medzi mestom Turanj a ostrovom Pašman.


Maroko @federicogutierrez

Maroko a brušný tanec Shikhat

Arabský názov pre Maroko je „al-Magrib al-Aqsa“, v preklade „extrémny západ“. Pohľad na mapu dáva názvu za pravdu, keďže ide o najzápadnejšiu krajinu arabského sveta. Marocké kráľovstvo je od Európy vzdialené len 13 km, to je ako Bratislava a Ivanka pri Dunaji, alebo Oravská Polhora a Bobrov. V skratke, je to blízko. A tak je marocká architektúra, zvyky, hudba, tanec ovplyvnená nielen berberskou, či arabskou kultúrou, ale aj francúzskou, španielskou a portugalskou.

Maroko je do voza aj do koča. Tu sa totiž kamaráti Stredozemné more aj Atlantik, hornatý Atlas aj saharská púšť, pláže aj starulinké mestá. Aby kráľovstvo využilo výhody celej krajiny, vypracovalo plán turistických zón, každá s vlastnou témou, ako napr. šport, kultúra, ekoturistika.

V snahe odolávať vplyvu rozširujúcej sa púšti zasadí marocká vláda každoročne tisíce akrov lesov. Poviete si, že do Afriky jedine v žabkách a šortkách. Pohorie Atlas však v sebe ukrýva Oukaimeden, najvyššie položené lyžiarske stredisko v Afrike. Okrem lyžovačky tu môžete zažiť golf, jazdu na koni, vodné športy, rybolov, či poľovníctvo, alebo si s miestnymi zakopať „koura“, teda futbal.

Kúsok marockej gastronómie má každý z nás uloženú v špajzi. Pomyslite na Maroko, ako najväčšieho výrobcu a vývozcu sardiniek, keď si zajtra pri raňajkách otvoríte konzervu. Ak vás Berbejec ponúkne jedlom, nesmiete odmietnuť (bravčovú panenku tu však nečakajte) a nedotýkajte sa jedla ľavou rukou. Nezabudnite obed spláchnuť marockou whiskey, teda zeleným čajom s lístkami mäty a cukrom.

Pikoškou je fakt, že na každých 800.000 Maročanov pripadá jeden zubár a v krajine oslavujú Nový rok na trikrát (amazighský, islamský a gregoriánsky). Neviem, ako si zaľúbenci vyznávajú lásku v textovkách, no za symbol vrúcnej lásky nie je považované srdce, ale pečeň. Maroko má aj svoj Hollywood. Hostil filmy ako Gladiátor, či Kundun – životopis Dalajlámu.

Poďte skontrolovať 23 marockých pláží ocenených Modrou vlajkou, 8 lokalít svetového dedičstva UNESCO a zatancovať marocký brušný tanec Shikhat. Nie, nemusíte mať tehly na bruchu, zvládne ho akýkoľvek druh cestovateľa. Stačí do rytmu huslí, bubnov a tamburíny vlniť bokmi, panvou a metať hlavou ako pri fénovaní vlasov.

Tak teda Smiem prosiť? = هل نرقص؟

Tip verne.sk na dovolenku v MarokuVallée des Roses, kde sa na pôde stovky kilometrov pestuje „matka všetkých kvetov“, ruža. Od pláží skúste odbočiť aj smerom do vnútrozemia, do Fez el-Bali (Old Fez) najväčšie aktívne stredoveké mesto na svete.
 


Španielsko @dreamstime.com

Španielsko a jeho hrdé Flamenco

Na Pyrenejskom polostrove sa vedľa seba tískajú dve krajiny, Portugalsko a Španielsko. Až 85% z polostrova zaberá Španielske kráľovstvo. Ešte pred 15. storočím bolo rozkúskované na niekoľko menších kráľovstiev, preto je v dnešnej dobe toľko španielskych dialektov. Spevavá španielčina je druhým najrozšírenejším jazykom na svete. Hneď po zvonivej čínštine.

Akosi sa Španielom zakaždým ujde druhé miesto aj v iných rebríčkoch: majú druhú najvyššiu priemernú dĺžku života 83 rokov. Hneď po Japoncoch, ktorí vedia „telom klamať“ 86 rokov. Španielsko sa týmto radí k národom s najstaršou populáciou. Preto nečudo, že si mladé, pracujúce Španielky ani nepotrebujú hľadať opatrovateľky. Istota práve upečeného, voňavého koláča u starkých je pre malé Španielčatá zaručená. Možno sa v duchu pýtate, čo je tajomstvom dlhovekosti u španielskych pôžitkárov? Totiž, asi 16 hodín zo dňa venujú voľnému času, jedlu, pitiu a spánku.

Konečne sa Španieli môžu pochváliť aj prvenstvom, napr. don Quijote z r. 1605 je považovaný za prvý moderný román. Ak si potrebujete pred poradou pospinkovať dokumenty, v duchu poďakujte Španielovi z 18. storočia. Astronauti môžu poďakovať za vesmírne obleky a všetky ženy na svete za  mop s vedrom. Krajina tiež „vyrobila a porodila“ umelcov svetového formátu, spomeňme zopár: fúzatý Velázquez, ešte fúzatejší Dalí, kučeravý Goya, či škandalózny Picasso.

Najväčším španielskym fenoménom je zaiste tanečná a hudobná črta tohto národa. Čím dlhšie Španiel oddychuje, tým vášnivejšie si vie zatancovať. Hrdé Flamenco je viac, než len tanec, je to životný štýl, umelecký mišung spevu, hrania na gitare, tanca a potlesku rúk. Ak náhodou neradi tancujete, potlesk rúk pri návšteve Španielska určite nevynechajte.

Náš potlesk si zasluhujú za svoj pohodový životný štýl. Ak vás dovolenka v Španielsku nenaučí tancovať, celkom isto vás naučí užívať si život. Mañana Mañana = Bez stresu.

Tip verne.sk na dovolenku v Španielsku: Tu by som sa mohla rozpísať doširoka. Od Katalánska cez vnútrozemie až po Andalúziu. Preto vypichnem najstaršiu reštauráciu na svete, Sobrino de Botín v Madride. Pečené prasiatko si tam môžeme vychutnávať už od r. 1725.

 

 

Autor: Helena Králová

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.