Bavlnený hrad Pamukkale, najkrajšia atrakcia Turecka

Pamukkale sú jednou z atrakcií, ktoré počas dovolenky v Turecku musíte vidieť.

FOTO: flickr.com/Catarina Mastellaro

Surrealistické, žiarivo biele travertínové terasy a teplé priezračné bazény Pamukkale vyzerajú ako skamenené kaskády mohutného vodopádu. Jedno z najzaujímavejších miest na svete je právom preslávené nielen pre krásu jedinečných geologických útvarov, ale aj pre svoje historické pamiatky. S takou jedinečnou kombináciou prírodných a umelých divov sa nie je čomu čudovať, že patrí na zoznam svetového dedičstva UNESCO.

Veľkolepú krajinu Pamukkale, čo v turečtine znamená bavlnený hrad, vytvorili tektonické pohyby a vytvorili skutočné travertínové kráľovstvo uložené do schodov. Následne priestor medzi týmito schodmi vyplnila voda, ktorá sa stále viac prerezávala do vápenca a vytvorila malé krátery. Vytvorili sa tak útvary pripomínajúce kvaple, vďaka čomu celá oblasť vyzerá ako prikrytá mäkkou snehovou perinou. Keď však na niektorú časť stúpite, zistíte, že kamene sú tvrdé a príjemne vyhriate.

 turecko

Svahy Pamukkale vyzerajú ako zapadnuté snehom, no v skutočnosti sú príjemne teplé.

FOTO: flickr.com/anegyrics of Granovetter

Nachádza sa tu 17 horúcich prameňov, ktorých voda je bohatá na vápnik a má teplotu okolo 35 až 100 stupňov Celzia. Prírodné bazény však nie sú vždy plné vody. Rovnako ako pri Niagarských vodopádoch je prietok vody regulovaný, aby sa zachovala krása travertínových bazénov. Turisti môžu na plávanie využiť umelo vybudované jazierka, do ktorých sa môžu bez problémov ponoriť. Len si zapamätajte, že po skalách treba chodiť bez topánok, aby sa zabránilo rýchlemu ničeniu vápenca.

Prírodné bohatstvo, ktoré horúce pramene predstavujú, využívali miestni obyvatelia už v minulosti. Časom sa v ich blízkosti začali stavať hotely a komplexy, ktoré však nebrali na prírodu veľký ohľad a vodu z jazier čerpali do svojich hotelových bazénov. Hrozilo im tak úplné zničenie. To sa však zmenilo, keď sa Pamukkale spoločne s historickým mesto Hierapolis stalo súčasťou UNESCO. Hotely naokolo museli byť zbúrané.

 turecko

Nie všetky horúce pramene v Pamukkale sú vždy plné vody.

FOTO: flickr.com/zolakoma

Pamukkale môže vraj dokonca pomôcť pri skrášlení. Podľa legendy sa miestna chudobná a škaredá miestna dievčina vrhla zo skaly, pretože neverila tomu, že sa jej podarí nájsť pravú lásku. Po páde však nezomrela, len ostala v bezvedomí s tvárou namočenou do bazénov Pamukkale. Takto ju našiel miestny šľachtic, ktorý sa do nej zamiloval na prvý pohľad. Zachránil ju a žili spolu šťastne až do smrti.

Krásu tohto jedinečného miesta na vlastné oči uvidíte, ak sa vydáte na dovolenku do Turecku. Bohatú ponuku zájazdov nájdete aj v našej cestovnej agentúre verne.sk. Neváhajte a objednajte si svoju dovolenku ešte dnes!

Autor: verne.sk

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.